IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
Muli Katzurin trenerem kadry
yanoo
post wto, 18 mar 2008 - 15:46
Post #1

Michael Corleone
Ikona Grupy
Ikona Grupy

Grupa: Root Admin
Nr użytkownika: 2

Były trener wrocławskiego Śląska, Izraelczyk Muli Katzurin, został nowym selekcjonerem kadry narodowej. Szkoleniowiec ten poprowadzi biało-czerwonych w przyszłorocznych Mistrzostwach Europy, które odbędą się w Polsce.

Popularny "Kat" pracował w Śląsku dwukrotnie - najpierw zdobył złoto w sezonie 1999/2000, a w sezonie 2003/04 mając w składzie m.in. Lynna Greera wywalczył ze Śląskiem srebro (1-4 z Prokomem).

To już trzecie podejście 54-letniego trenera do pracy na stanowisku szkoleniowca kadry - za pierwszym zamiast niego wybrano Veselina Maticia, a za drugim Andreja Urlepa. Teraz Katzurin również nie figurował na początku "listy Ludwiczuka", kiedy jednak kolejni trenerzy odmówili prezesowi PZKosz, złożono ofertę Izraelczykowi. Czy to najlepsza oferta dla Polski? Przekonamy się wkrótce.

Ten post edytował tomek. wto, 18 mar 2008 - 20:06
Go to the top of the page

dodaj do: Post to Del.icio.usPost to FacebookPost to GooglePost to GwarPost to Linkr.plPost to Wykop
+Quote Post
Gumek
post wto, 18 mar 2008 - 16:09
Post #2

Ikona Grupy

Grupa: Kosynierzy
Nr użytkownika: 357

to już jest pewne ?

dodaj do: Post to Del.icio.usPost to FacebookPost to GooglePost to GwarPost to Linkr.plPost to Wykop
+Quote Post
Heniek
post wto, 18 mar 2008 - 16:58
Post #3

Consiglieri
Ikona Grupy

Grupa: rada preZeusów
Nr użytkownika: 36

Oby nie (IMG:style_emoticons/default/yeah.png)

+Quote Post
Ra
post wto, 18 mar 2008 - 17:17
Post #4

Ikona Grupy

Nr użytkownika: 194

a ten jak zawsze marudzi (IMG:style_emoticons/default/razz.png) dla mnie opcja jak najbardziej ok (IMG:style_emoticons/default/yeah.png)

+Quote Post
patrycjakos
post wto, 18 mar 2008 - 17:18
Post #5

Ikona Grupy

Nr użytkownika: 96

czemu "oby nie" ?? Katzurin to raczej dobry trener...

+Quote Post
Majkel G
post wto, 18 mar 2008 - 17:33
Post #6

Ikona Grupy

Nr użytkownika: 412

jakie źródło?

+Quote Post
Heniek
post wto, 18 mar 2008 - 17:52
Post #7

Consiglieri
Ikona Grupy

Grupa: rada preZeusów
Nr użytkownika: 36

[quote name='patrycjakos' date='wto, 18 mar 2008 - 17:18' post='29227']
czemu "oby nie" ?? Katzurin to raczej dobry trener...
[/quote]

Bo Katzurin to dla mnie miernota totalna (IMG:style_emoticons/default/lyp.gif) mając wszystko co najlepsze mógł mieć w sezonie 2003/2004 nie osiągnął tego co powinien (IMG:style_emoticons/default/yeah.png) (ławka Kościuk, Skiba, Igner/Zielony, HYZY, Pero) a teraz nie będzie miał ani Zielińskiego ani Greera ani O`Bannona i niech sobie zrobi nawet trening o 4 rano to sukcesów nam nie wróżę.

Od roku 2004 jestem negatywnie do niego nastawiony bo okazał się ignorantem co pokazały kolejny sezon np. jak grali wówczas Hyzy i Skiba (IMG:style_emoticons/default/yeah.png) do tego zajechał Tomczyka, nie wykorzystał Zielińskiego (IMG:style_emoticons/default/yeah.png) a cała gra opierała sie na "podajcie Lynowi" ...

+Quote Post
M@rek
post wto, 18 mar 2008 - 17:55
Post #8

Grupa: Szaraczek
Nr użytkownika: 182

na Messine Polskiego Zwiazku koszykowki raczej nie stać , okarze sie w praniu .

+Quote Post
Virus
post wto, 18 mar 2008 - 20:13
Post #9

Ikona Grupy

Grupa: moheratorzy
Nr użytkownika: 4

nosz kur... dlaczego on? prezesowi dupy się nie chciało ruszyć, żeby polecieć do Moskwy na rozmowy Kemzurą, a tak to Lampe i Gortat raczej nie przyjadą na kadrę...

+Quote Post
Pawelooo
post wto, 18 mar 2008 - 20:17
Post #10

Ikona Grupy

Nr użytkownika: 405

Przecież Kemzura po raz którys odmówił...

+Quote Post
Virus
post wto, 18 mar 2008 - 20:54
Post #11

Ikona Grupy

a ty byś nie odmówił jakby wysłano do ciebie tylko maila z pytaniem czy byłbyś zainteresowany prowadzeniem kadry?...

+Quote Post
Pawelooo
post wto, 18 mar 2008 - 22:10
Post #12

Ikona Grupy

Ja bym czekał na telegram (IMG:style_emoticons/default/razz.png) No ale nie wymagajmy wiele od prezesa z Wałbrzycha...

+Quote Post
Virus
post wto, 18 mar 2008 - 22:29
Post #13

Ikona Grupy

jakoś potrafił ruszyć dupę do Los Angeles za Dickau, a do Moskwy po trenera już mu się nie chciało?... (IMG:style_emoticons/default/disagree.png)

+Quote Post
Pawelooo
post wto, 18 mar 2008 - 22:33
Post #14

Ikona Grupy

Ostatnio spotkał się z Kemzurą i Lampe gdzieś tam no i Kemzura powiedział "NIE" ! Może mu się adres e-mail Ludwika nie spodobał ?!
Wkurwia mnie taka amatorszczyzna w poszukiwaniu trenera, co to każdy był kandydatem, ale jak przyszło co do czego to z nikim zostawialiśmy...

+Quote Post
Wodzirej
post pią, 21 mar 2008 - 02:10
Post #15

Grupa: Szaraczek
Nr użytkownika: 474

To jest kpina. Polski związek zachował się kompromitująco. Poszedł, powiedzmy sobie szczerze, na łatwiznę. Dlaczego? A już tłumaczę.

Jaki szanujący się trener zgodzi się na warunki stawiane przez pana X, jeżeli pan X nie przyjdzie/przyjedzie osobiście, a propozycję "rzuci" e-mailem? Jaki? Żaden! A na pewno nie Kestutis Kemzura. Chyba tylko polski trener zgodziłby się, ale to wiadome. Postać Kemzury znacząco wpłynęłaby na Macieja Lampe i każde dziecko o tym wie. Ale p. Ludwiczuk cwany i głupi przy tym myśli, że krótka pogawędka z Lampe załatwi sprawę jego gry.

Moim faworytem był Saso Obradović - niezwykle go cenię za koszykarskie i trenerskie umiejętności, choć w obu rolach nie widziałem go za wiele. Lubię tego pana chyba z tego względu, że kiedyś, grając w kosza z kolegami, zostałem nazwany ni stąd ni zowąd Obradoviciem. W zasadzie wg trenerem koszykarzy mógłby zostać każdy zagraniczny szkoleniowiec, ale ... nie Urlep, nie Katzurin i nie żaden Maticiowo podobny człowiek, za którym nie stoi fach, a jedynie znajomość z Pesiciem czy innym Phini Gershonem. Chciałem, żeby to był człowiek nie znający polskich warunków, który weźmie to wszystko za twarz, będzie autorytetem przez duże A - tak jak Leo, Lozano czy inny Wenta, który umówmy się jest raczej niemiecko-hiszpańskim trenerem, niż polskim.

Tak człowiekiem mógłby być Pesić, Obradović czy Kemzura itd. itd. Nie ma co wymieniać. Niestety, PZKosz wolał sprawę załatwiać długo, ale prosto. No, właśnie - czas. Myślałem, że skoro trwa to długo to jednak trenerem będzie ktoś bardzo znany - może nawet większa postać, niż Kemzura, Pesić czy Obradović. Niestety, myliłem się :( Katzurin (IMG:style_emoticons/default/disagree.png)

Oczywiście, to nie jest tak, że to zły wybór, bo cenię Katzurina, ale mimo wszystko myślę, że związek poszedł na łatwiznę, bo łatwiej było się dogadać z Mulim. Ale co on osiągnął? Z Izrael sukces miał, ale tego nie widziałem, więc się nie wypowiadam. Choć słyszałem, że świetnie grał wtedy Burstein i zasługa w tym Katzurina (hmm, dziwne, bo gdy Śląsk grał z Maccabi już wtedy Burstein mi się podobał!) Wiem jednak jak to było, gdy był trenerem Śląska.

W swoim pierwszym podejściu - umówmy się, wiele nie trzeba było. Prędzej można było coś spieprzyć, niż zrobić. Mieliśmy team, który na polskich warunkach i bez wielkiego trenera wygrywałby. Zieliński, Wójcik, Stelmahers, Krzykała, Tomczyk, Gregov, McNaull, O'Bannon - ludzie! I co z tego, że w Anwilu Miglinieks, Adomaitis czy Griszczuk.

Drugie podejście? Było o wiele trudniej i ... nie udało się. A skład był podobny, śmiem twierdzić, że nawet lepszy. Zieliński mocny, Greer (!), Ignerski (teraz w Hiszpanii wymiata, a skoro Katzurin ma fach w ręku, to czemu nie wykorzystał w pełni Ignera? A nie wydaje mi się, że MI nagle odblokował się), Randle w życiowej formie, Wójcik, Tein, Kościuk, Hyży i TOMCZYK! Jednak tylko drugie miejsce i to w kompromitującym stylu, bo przegraliśmy wszystkie następne spotkania finałowe - po wygraniu pierwszego.

Mimo wszystko trzymam kciuki. Cieszę się, że nie Urlep, Filipovski czy polski szkoleniowiec jest trenerem kadry, ale mam za złe, że czekaliśmy tak długo. A trenerem został człowiek, którego się dużo osób spodziewało - chyba nawet większość.

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: poniedziałek, 06 wrzesień 2010 - 09:45